Invatam prin joaca sau ne jucam invatand. Cand spun joaca ma refer la ceva firesc, natural si ce sa fie mai natural decat o jucarie sau un joc din lemn?
In adancul sufletului ma gandesc la copilaria mea. Printre cele mai vechi amintiri ale mele sunt balansoarul calut cu doua locuri, primit “mostenire” de la varul mai mare, serviciul de ceai din lemn sau calutul baston (Calut nostalgia), pe care il incalecam si porneam in aventuri.

In primii ani din viata, copiii isi petrec foarte mult timp jucandu-se, iar noi, adultii, suntem responsabili in alegerea jucariilor potrivite: adecvate varstei, cerintelor copiilor, sigure, educative, jucarii care sa reflecte in mare parte realitatea, asa cum sunt jucariile din lemn. Chiar daca suna putin ciudat, jucariile sau jocurile educative inca de la varste mici dau startul dezvoltarii si asimilarii cunostintelor de baza, dobandite de copii simplu si distractiv.

Prin joc experimenteaza si isi creaza o lume apropiata de cea a adultilor, isi dezvolta imaginatia, si diferite abilitati, iar diferitele jucarii de indemanare ii ajuta in acest sens. Jucariile din lemn le permit copiilor o alta abordare a jocului, in care trebuie sa gandeasca, sa rezolve diferite probleme.

Facand o selectie atenta, jucariile din lemn mi se par cele mai potrivite. Lemnul este o materie prima regenerabila, reciclabila, durabila. Putem incepe in acest mod educarea copiilor in spirit ecologic, invatandu-i sa iubeasca, sa protejeze si sa respecte natura. Jocurile cu animale din lemn ii introduce pe micuti in minunata lume a naturii, facandu-le cunostinta cu mediul inconjurator.

Lemnul este materialul perfect pentru crearea unor jucarii la standarde inalte de calitate si siguranta. Jucariile si jocurile din lemn sunt fine datorita prelucrarii atente a lemnului, nu au parti ascutite, nu sunt toxice, folosindu-se vopsea ecologica sau lac ecologic pe baza de apa, nu se sparg si nu se desfac in parti micute pe care micii nostri exploratori sa le inghita. Sunt foarte usor de intretinut, putand fi curatate cu o carpa umeda. Acestea nu raman fara baterii si nu au nevoie de curent electric. Sunt colorate sau natur.

Jucariile din lemn sunt naturale, placute la atingere si pot stimulta simtul tactic, dar si motricitatea fina inca din primele luni de viata, fiind usoare si usor de manuit. Acestea pot sa insoteasca copiii in toti pasii dezvoltarii lor. Ii ajuta la recunoasterea formelor si a culorilor, dezvolta coordonarea mana-ochi, creativitatea, ii ajuta sa faca primii pasi, le dezvolta simtul responsabilitatii.

Prin alegerea jucariilor si jocurilor din lemn alegem sa le oferim copiilor sansa de a-si dezvolta abilitati esentiale, dar si de a acumula informatii si de a-si descoperi pasiuni. Coordonarea miscarilor, gandirea sau inventivitatea cresc si, odata cu ele, creste si increderea in sine a copiilor. Copiii devin activi, reusesc sa isi foloseasca imaginatia si sa ne surprinda cu noi moduri de a se juca cu acelasi joc.
Puzzle-urile sau jocurile cu cifre si litere le prezinta copiilor lumea cunoasterii, ajutandu-i sa duca la bun sfarsit sarcini, sa se concentreze sau sa isi antreneze rabdarea..

Prin joc si joaca cei mici nu descopera doar lumea jucariilor, ci si pe cea a adultilor, pe care uneori incearca sa o imite, asa ca vor face si ei “mancare”, de exemplu, la propria lor bucatarie din lemn, nu? Nu cred ca mobila noastra de bucatarie este din plastic.
Rolul jocuriilor din lemn este de a stimula gandirea logica, chiar daca, la prima vedere, acestea par simple in comparatie cu jucariile din plastic, cu lumini sau sunete, sunt mult mai importante in dezvoltarea capacitatilor copiilor. Jucariile din lemn ii invata pe copii despre simplitatea lucrurilor, despre durabilitate si despre increderea in sine si in a face o multime de lucruri diferite.

Datorita durabilitatii lemnului, obiectele din lemn pot fi transmise urmatoarei generatii, capatand si o valoare sentimentala. Acestea nu se demodeaza niciodata.
Din experienta noastra de pana acum cu jucariile sau diferite jocuri am observat atractia copilului pentru cele din lemn. Nu se plictiseste si nu isi pierde rabdarea. Nu uita ce activitati poate face cu diferite jocuri atunci cand i le dam prin rotatie si a trecut o perioada de cand nu a mai avut acces la ele. Chiar daca pretul jucariilor din lemn este putin mai ridicat, trebuie sa ne gandim ca o jucarie aleasa corect ii poate fi de folos copilului, pe cand alte zece jucarii care nu prezinta interes stau abandonate intr-un colt al camerei.
Cel mai bun joc este cel educativ, care le starneste curiozitatea copiilor, ii stimuleaza sa gandeasca si le largeste orizonturile.
Jucarii educative si jucarii Montessori gasiti in magazinul WOODEN TOYS & CRAFTS