Inainte de a citi acest articol este necesar sa cititi toate articolele din ALIMENTATIA COPILULUI.
In articolul CUM SI CU CE ALIMENTE SA INCEPE DIVERSIFICAREA ALIMENTATIEI, am explicat ca diversificarea nu incepe cu 3 mese solide ci cu una singura, urmand sa introducem treptat restul meselor odata cu cresterea in varsta a copilului.
Conform recomandarilor ghidului emis de Ministerul Sanatatii intre 6 si 8 luni copilul va avea 2-3 mese solide, intre 9 si 11 luni 3-4 mese solide iar intre 12 si 23 luni va avea 3-4 mese pe zi plus 1-2 gustari hranitoare.
Concluzie: la 6 luni o masa, la 7 luni doua mese, la 8-9 luni 3 mese, dupa 12 luni 3 mese plus 2 gustari.
O dieta minimum diversificata presupune consumul unor alimente din cel puțin 4 grupe alimentare diferite, dintre cele 7 grupe per zi, nu per masa:
1. cereale, rădăcinoase, tuberculi;
2. leguminoase/păstăioase, nuci;
3. produse lactate (lapte, iaurt, brânză);
4. carne, pește, ficat de pasăre/ alte organe;
5. ouă;
6. legume și fructe bogate în vitamina A (de culoare galbenă și portocalie);
7. alte fructe și legume;
Dacă densitatea de energie sau cantitatea de alimente la o masă sunt scăzute atunci se va crește numărul meselor în cursul unei zile.
Capacitatea stomacului este de 30ml/kg corp de masă corporală. Deci un copil care are 8kg are capacitatea stomacului de 240ml, cât o cană, aceasta fiind cantitatea totală pe care copilul respectiv o poate mânca la o masă.
Abia in jurul varstei de 8 luni, cand copilul va avea 3 mese, va fi posibil ca dieta acestuia sa acopere minimum 4 grupe alimentare din cele 7 descriere mai sus.
Mai jos gasiti informatii cu privire la mesele bebelusului in functie de varsta:
MESELE BEBELUSULUI DUPA 8 LUNI
SURSE
Healthline.com
ncbi.nlm.nih.gov
kidshealth.org
edu-cnsmf.ro